Thursday, May 18, 2023

Pasiando Bérgamo

 


Conozse como’l bergamascu a una provincia de la rexón de Lombardía que tien como capital la ciudá de Bérgamo. Ye una rexón pequeña, o gran comarca, según cómo se mire, que se carauteriza por allugase nel sur de los Alpes italianos, ente los grandes lagos, con tantu de parques nacionales y vistes escepcionales, qu’ellí dicin-yos vedute.

La capital atópase xusto nel borde d’esa zona montañosa y lacustre, con tola Valpadana, la llanura del valle del Po, a los sos pies. Una ciudá históricamente rica, con la parte antigua y fortaleza no alto d’un riscu dende tiempos de los romanos, quiciabes enantes. Y que, magar too eso, a la mayoría malapenes mos sonaría si nun fuera porque cuenta con un aeropuerto magníficu con unes tases mui baxes, lo que fai que munches compañíes aérees de baxu coste lu incluyan ente les sos rutes.

En tiempos pretéritos los bergamascos tuvieron que trepar coles ides y veníes de los mercenarios suizos, turistes mui particulares, qu’unes vegaes combatíen pa los Sforza de Milán, y casi siempres pa los franceses de Francisco, aquel que namái coincidía col emperador Carlos en querer pa sí la ciudá de los Visconti. Yeren tipos duros y aguerríos, mui bonos combatientes, díba-yos el futuru de la so tierra nello, pos, a falta entoncenes de turistes y reloxes, los sos valles alpinos namái daben pa polenta y quexu.

Como nos díbemos con Fernando’l Católicu primero, y más tarde col emperador, que yera un Austria, los nuesos Tercios combatieronlos de cutiu, hasta qu’en Bicoca, anguaño un barriu cultureta de Milán, dimos-yos tan fuerte que la cosa acabó en masacre, y dio pie pa una frase qu’entá usamos n’España, anque la mayoría, que bien la emplega, desconoz el so orixe.

El casu ye que, a los bergamascos, anque hasta’l Risorximentu tuvieron que sofrir ocupantes estremaos, con especial ciñu y recuerdu, ye coña, pa los austriacos, na actualidá van-yos mui bien les coses, tantu qu’esti añu son la capital cultural d’Italia, y aquello ta…abarrotao, que diría un dúo cómicu d’alcordanza entrañable. Aínda asina, atrevímonos a visitala.

A la cittá alta, esto ye, la antigua, aportase, si se quier, pente medies un funicular de pagu, y como los arboles y túneles malapenes te dexen almirar les vistes, mejor garrar un bus de llínea, más baratu y con menos espera.


Arriba’l conxuntu nun defrauda. El cascu atraviesalu un corsu con toles carauterístiques de les ciudaes medievales italianes. Empedrao espectacular, nel que nun cuesta maxinar a los más dotaos económicamente, xinetes nel so caballu, o los carruaxes de nobles y mercaderes. A dambos llaos vense portones d’entrada a patios o xardines que güei ocupen terraces de restaurantes.

Entá resiste una esbelta torre familiar, la de Gomito, al estilu de les de San Ximiniano o Bologna, pero’l platu fuerte ta na plaza vieya, con una fuente rodiada de lleones que pocu o nada tienen qu’envidiar a los nuesos ruxentes granainos. Ye tanta l’afluyencia de fatáos estudiantiles, en plena temporada de viaxes d’estudios, y los tamién abondosos grupos de güeles falando alemán, que la típica foto fáise imposible. Más allá, tres una lonxa de blanques columnes qu’apunten a mercáu vieyu, ábrese la plaza na que s’afachia doblemente Santa María la Mayor, simplemente impresionante, y que nun visitamos porque la cola asusta, anque nun tanto como los ucranianos que esperen a los wagnerites en Bajmut, de mou que centro la mio atención nun ellaboráu relieve en mármol blancu nel suelu del mercáu, y que’l mio curtiu conocimientu del asuntu astronómicu insinúame que se trata d’un calendario, que nun reló, solar. 


El casu ye que, agobiaos pol ensame, atopamos acomodu nuna terraza na plaza de la citadella au ,os abrochamos una botella de vinu rosso-tintu- acompañáo de dalgo, prosciuto, olives, focaccia, que mos ayuda a decidir el pasu gastronómicu viniente, el cual va llegar, finiquitáu’l refrixeriu, nun restaurante encantador, un par de cais más abaxo, nel que, con unos tiempos d’espera redundantemente desesperantes, y con riegu d’un chianti clásicu afrutáu, compartimos, pa entamar, un platu de polenta, maraviella que dominen en tol arcu alpinu, a los tres quexos, rompedora. Va siguir, nel mio casu, un platu de “casonsei alla bergamasca”, esto ye, una pasta fresca de la rexón, rellena de mantequilla de los pastos alpinos y tantu de salsa de Salvia y picadillo de panceta llocal. Deliciosa.

Nun mos atrevemos, polo lentu del serviciu, a dir más allá d’un café, y, aprovechando que la menacia d’augua, estos díes mui presente en toa Italia, diluyese momentáneamente, diriximonos a la Rocca, la fortaleza, que domina la ciudá y ofrez unes vistes escepcionales en 360º . Ellí, güérfanos de los ensames que pateen la cuidá antigua, descubrimos nela so rodiada un conxuntu de monumentos y homenaxes a los cayíos nes contiendes mundiales que resulta conmovedor y magníficu.


Camín del funicular alcontramos una pasticería au descubrimos un pastel típicu de Bérgamo que ta fechu sobro la base de la polenta de maíz y del cualu mos llevamos muestra que va sucumbir na nueche acompañáu d’un ron de Barbados escelente. Un pieslle espectacular pa una xornada “da non dimenticare”.


Raúl Suevos

A 10 de mayu de 2013

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