Sunday, May 21, 2023

Le Giubbe rosse

 

Cuando vivía en Florencia avezaba los sábados a media mañana a mercar na piazza Repubblica l’únicu diariu que llegaba d’España, naquellos tiempos la prensa dixital aínda taba en mantielles. Dempués solía sentame na terraza d’un de los más clásicos establecimientos de la ciudá, Le Giubbe rosse, a tomar un café espresu, que naquel entoncenes acompañaben con una mínima pieza de chocolate ensin zúcre. Una delicia mientes entamaba la llectura.

Allí descubrí lo qu’había detrás d’aquel nome, Los camises coloraes, el llamatu que, pol humildosu uniforme del que se dotaron, identificaba a los voluntarios de toa Italia qu’acompañaron al insuperable Giuseppe Garibaldi demientres les épiques xornaes del Risorximientu italianu, o lo que ye lo mesmo, les guerres de lliberación y xunificación d’Italia.

Vien esto a cuentu de que’l Milán de los sábados, anguaño, ye fadíu, pues a les mases de turistes xunense los propios italianos, que tamién tienen drechu, y, como los foriatos, engárriense pel so metru cuadráu per tol centru la ciudá, col resultáu de facer desagradable lo qu’ayeri yera un contentu.


Fo’l muséu del Risorximientu la gran solución, y a la vegada’l gran disfrute del descubrimiento, pues atópase en plenu centru, y, como güei la historia tien pocos adictos, malapenes tien visitantes, lo que te permite dir adulces y esfrutar de ca estancia.

Guarda tesoros increyíbles como los orniamentos de Napoleón Bonaparte na so coronación como rei d’Italia, una coleición de pintures de batalles que a bon seguro que’l nuesu espertu Ferrer Dalmau yá tien visitao; tamién el ponchu y sombreru del inmortal Garibaldi, asina como exemplares de les citaes giubbe rosse, ensin dexar de llau estremaes amueses d’armamentu de la dómina, too ello colos suficientes paneles esplicativos pa que’l neófitu nun se sienta perdíu.

 


D’ellí colamos, per casi enllenes de xente, haza los Navigli, una zona de vieyos canales, onde los austríacos intentaron montar una llínea de defensa con ocasión de la batalla de Magenta, en 1859, na que’l xeneral Mac Mahon, futuru presidente de la Republica francesa, fo figura destacada, y qu’anguaño ta camudada na área d’espardimientu más importante de Milán, con tantu de terraces, osteriés y trattories.

Nós vamos parar na Osteria Ovino, de especialidaes abruzzeses, onde unos paccheri con ragú de pulpu al pomodoro con stracciatella de búfala, regaos con un chianti clásicu de Badia Pasignano sirven pa piesllar una mañana que, en contra de les previsiones, va pasar ensin cayer gota.

Raúl Suevos

A 13 de mayo de 2023

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