Wednesday, May 24, 2023

La ïsola bella


Metanes el tiempu revueltu d’estos díes caberos por fin un pronósticu feliz, no atmosféricu, que mos permite programar una escapada a un rincón que va tiempu guetabemos; les islles Borromeo, nel llagu Maggiore.

Un llagu, el Maggiore, que nun lo ye, pos siendo grande, el de Garda aventaxalu nun terciu a lo menos, pero como tolos del norte d’Italia ye simplemente magníficu, cola particularidá nésti que la so parte norte pertenez a Suiza, nos sus cantones de fala italiana, y, si la mio alcordanza nun falla, y si asina fuera tampocu importa muncho, el famosu Hemingway fai colar al so protagonista del “Adios a les armes” remando nuna chalana metanes la nueche haza aquel país, esmuciendo d’una Primer Guerra Mundial de la que, magar ser conductor d’ambulancia voluntariu, yá taba afartu.

El casu ye qu’esti llagu, na so parte italiana, vien siendo propiedá a lo llargo los sieglos, d’una de les families más riques del país, superando a los Médicis toscanos en llonxevidá, pos aínda anguaño siguen no alto de la pirámide social del país, y tamién na económica. Son los Borromeo, pastu de revistes últimamente pos un de los sos atoños, Beatrice, emparentó pente medies boda con los Grimaldi de Mónaco, y yá se sabe, eso ye bocato di cardinale pal papel couché.

Nel llagu, que los sos drechos de pesca creo qu’entá son de la familia, apreciense tres islles, toes de la so propiedá, y nes que, sieglu tres sieglu, foron levantando edificaciones –palacios- y xardines; llenando los primeros d’obres d’arte y los segundos d’especies exótiques trayíes de tol mundiu. El conxuntu pasa por ser una autentica maraviella, y ciertamente yelo, anque’l nuesu asoleyáu día resultó poco menos qu’una velea.


Paecía aquello’l desembarcu de Normandía, con docenes de lanches y tresbordadores, toos ellos cargaos d’ancianos, o más asépticu, over 75, de toles nacionalidaes y llingues, anque me llamó l’atención l’ausencia de xaponeses, en tala cantidá que’l llargu percorríu pela Isola Bella, la única que visitamos, montáu en mou Ikea, de forma que’l visitante nun pueda evitar nin les tiendes, nin la cafetería del palacio, y, finalmente, los munchos restaurantes que na zona de salida esperen al afamiáu y cansáu turista, resultaba aforfugante y quitaba les ganes de detenese; si bien, too hai que dicilo, les munches obres pictóriques nun cuenten con grandes firmes y la so importancia alcuentrase na so propia disposición recargada nos grandes salones.


Ye realmente’l conxuntu de les islles y los sos xardines na rodiada d’esti llagu envueltu peles cumes de les primeres estribaciones alpines lo qu’impresiona, y la presión de los güelos invitamos a dexar la Isola Madre, au s’atopa la estatua xigante de San Carlos Borromeo, y los xardines Pallavicino pa otra ocasión na que la presión turística nun seya tanta, anque visto lo visto ye duldoso que queden feches tranquiles pa talu llugar.

Depués, y yá de nuevo na oriella, tomamos el paséu de la rivera, una autentica delicia, ésta sí, qu’en mou xardín botánico salpicáu de playes lacustres lleva hasta la vecina Stresa; una villa turística con una llínea de grandes hoteles al mou de Dauville, Cannes o Montecarlo que da idea de lo que fue y aínda sigue siendo esta zona como meta turística, pero qu’a min, sobre manera, emocioname pol homenaxe que caltien al Alpinu y el mulu de montaña.


Ellí, en Stresa, atopamos una ostería de la que me queda la alcordanza d’unos raviolini rellenos de crema de patata a les hierbes y cocíos en caldu d’estofáu de carne, una delicia que encaxa maraviosamente con un brunellu de Montalcino de preciu asumible, y que coronamos con un tiramisú confeccionáu con cerveza en llugar de café; sorprendente y riquísimu. Ye lo qu’hai.  


Raúl Suevos

A 16 díes vencíos de mayu de 2023

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