Wednesday, January 25, 2023

Milán n'hibiernu (II)

 

Col pancerotto a medio consumir doblamos la esquina pa baxar otra vegada haza’l Duomu, anque nun podemos evitar aselanos nuna tienda lluxosa, de materiales de Ferrari: bolsos, zapatos, cinturones, y redingotes de cueru; nun hai nin llaveros nin imanes de frigoríferu, too paez diseñu esclusivu pa propietarios de la “machina del cavallino rampante”, y, sicasí, nun hai dalu preciu a la vista, de mou que, con un xestu d’abandonu, siguimos el nuesu camín.

Cien metros más abaxo tamos yá na zona de la Catedral y ocurresemos probar a ver si hai posibilidá de tomar un café cola cremina, una variante del tradicional italianu, na Rinascente, que s’alluga a mandrecha de la plaza; quiciabes la cadena más importante del país y que tien nesti llugar particular un exemplar dedicáu esclusivamente a les marques, pero tamién una terraza con restaurante na so planta cabera qu’ofrez unes vistes maravioses sobro la Catedral milanesa.

Subimos peles escaleres mecániques esforciándonos por resistir el retientu. Yo mesmu toi al puntu de cayer cuando columbro nun llateral de la planta de caballeros la tienda de Hogan, pero pienso na cuesta de xineru y resisto estoicamente. Na siguiente planta la muyer sal disparada haza una diabólica esposición de ropa de neñu y bebé de Versace. Ella, probina, ta en plenu estáu de bona esperanza güelil, anque nun esista esta definición, y cuestanos arrancala, pa siguir hasta la terraza, au mos despachen por tener yá l’espaciu aparexáu pa la comida. Otra vegada será.

Quedenmos les Galeríes de Vittorio Emanuele II, pasaxe impresionante diseñáu en 1861, malapenes un par d’años depués de la victoria de Solferino y la anexón al reinu de Sardeña, ya imaxe milanesa por escelencia xunto al Duomu. Nun hai posibilidá dalguna pa los zaragozanos de comparales col Ciclón, que tien el so encantu pero nun ye lo mesmo, tampocu coles parisines; namái les d’Umberto I en Nápoles son semeyantes pola so dimensión y guapura.  

Ellí, nes galeríes, ta la pastelería Marchesi, siempre con impresionantes coles que gÜei, gracies al fríu punxante, ta a la nuesa disposición pa tomanos unos capuchinos ensin siquier esperar un minutu, coles meses altes sobro’l cruce de la Galería a la nuesa disposición, dominando l’almirable escudu del toru de los Saboya y el restu d’adornos del impresionante suelu.

Col sabor del capuchín entá en boca salimos haza la plaza del teatru de la Scala, anque nun podemos evitar paranos a güeyar una novia perguapa, modelu, que resiste como pue’l fríu reinante mientes-y faen el reportaxe.

Va siguir.

Raúl Suevos

A 24 díes vencíos de xineru de 2023

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