Saturday, November 13, 2021

Gastronomía pa un futuru

 

Va yá dellos díes que’l Festival mundial del quesu pieslló les so puertes nel “centollu” uviéinu de Calatrava, y los ecos del mesmu yá paecen esmorecese nos medios de comunicación, y ye que too ye perecederu, hasta’l quesu.

Too fai indicar que foi un ésitu descomanáu, a lo menos no que a participación popular y ventes se refier. Los enormes espacios creaos pol pernomáu arquitectu español paecían quedase pequeños, y los regidores anguaño de la ciudá de la Rexenta paecen columbrar nello un posible usu congresual pal tremendu edificio qu’hasta güei namái traxera disgustos, y delda. Yá qu’asina seya, pol bien d’Uviéu y el bolsu de los sos vecinos.

Ye esta noticia gastronómica una más, en positivu,  que s’añede a otres, de munchu menor fustaxe, que se venieron produxendo nestos meses caberos, como la recuperación de les viñes del Palaciu de Ron, en Cecos, Ibias, lleváu a cabu por una pareya d’emprendedores asturianos qu’acaba de poner en marcha una bodega, Siluvio, que naz con enormes posibilidaes de futuru y gracies, según creo, a ayudes europees. Ye una gran noticia puesto que, con independencia de que guste más la sidra o’l vinu, qu’en tierres d’Ibias cuenta con  dellos sieglos d’hestoria anque agora s’asocie a la denominación Vinu de Cangues, supón dende’l so entamu la creación de dellos puestos de trabaya y, poro, la fixación de población a un territoriu que paez avanzar ensin remisión haza’l desaniciu.

Més recien llega tamién la noticia de que una miel, Outurelos, d’esta mesma contorna, Ibias, que yo tuve la fortuna de zarapicar nun de los meyores puestos de productos asturianos del Mercáu del sur de Xixón, llogró’l segundu puestu nuna cata nacional, de lo que se ficieron ecu medios asturianos y nacionales. Trátase d’un xoven apicultor ibiense que na Pena Nugueira tien instalao un ecomuseu dedicáu al mundiu de les abeyes y que caltien un cortín, esa torre circular de piedra que caltien la seguridá de les abeyes énte l’ataque de los osos, na zona del puertu del Couño, au abonda’l brezu, base de la so miel maraviosa. Otru exemplu d’emprendimientu ligáu a la gastronomía asturiana.


Nel valle, en Marentes, cuentenme, un ganaderu mozu caltiene una modesta esplotación de roxa asturiana ecolóxica y, al otru llau del riu Ibias, en Marcellana, el pueblu anguaño abandonáu, sirve, una vegada convenientemente vallada la redolada, pa una ganadería de la mesma raza n’estensivu a cargu de un xoven matrimoniu de San Antolín. Son toes elles iniciatives valientes d’una xeneración de asturianos que se niega a rendise y a abandonar el tarén a los llobos.

Ye Ibias, quiciabes, la contorna asturiana con menos espectatives de futuru tres el pieslle de la mina de Tormaleo, na cabecera del valle, pero estos pequeños exemplos amuesenmos cómo se pueden desendolcar iniciatives ligaes a la tierra y la so tradición, pero ensin dulda échase en falta un mayor y más decidíu puxu y ayudes por parte del Principáu, y ensin ello ye probable qu’esti florecer gastronómicu incipiente acabe n’anécdota.

Y  la nuesa cultura sidrera camín de la UNESCO.

Raúl Suevos

En Xixón a 14 díes vencíos de payares de 2021

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