Monday, September 29, 2025

Alló pel Monte Barro

 

En ca requexu d’Italia esiste la posibilidá de llevase unu una sorpresa, xeneralmente prestosa, y de cutiu estraordinaria, sobremanera si se trata de naturaleza y llugares; y güei tocaba visitar el monte Barro, una montaña de ciertu altor, 920 mts, que tien la particularidá d’agospiar na so parte superior una vieya ermita qu’anguaño ta tresformada en centru de natura y escursionismu, y que se la conoz como Eremo Monte Barro, nel cordal que separta la zona de los llagos de Lecco, espectaculares, y los de Galbiate, non menos esplendidos, y villa esta cabera au mora’l grande Adriano Celentano dende va yá abondo d’años.

El monte ta cubierto de vexetación exuberante, ente la que destaquen les mases de castaños, güei cargaos d’oricios y a puntu pa la so recoyida, y mientes ascendemos pela sinuosa y estrecha carretera, escenariu habitual de los munchos ciclistes aficionaos que pululen pela zona, observo los carteles que señalen les estremaes rutes pa senderistes. El día ta fresquino, les primeres borrasques serondales yá tienen llegao, con inchentes en dellos casos, y, una vegada arriba, subímonos al techu miradoriu del restaurante dende onde se puede güeyar la vista maraviosa de la zona de Galbiate haza’l sur, coles torres del centru de negocios milanés al fondu, nesti momentu azotaes por una tormenta. Dempués xiramos haza’l norte y tomamos una sienda curtía en subida que mos lleva hasta un miradoriu que domina los dobles llagos de Lecco, col so respaldu ablucante de montañes alpines, que aínda nun pueden cuntar col adornu nivosu que les espera nos meses vinientes. Dende ellí l’estomagu reclámamos la ruta del restaurante.

El bar trattoria, pues d’eso se trata, cuenta con un menú cencieillu pero contundente, típicu pa senderistes y semeyantes. Entamamos con un platu de la zona, pizzocheri allá valtelinese, esto ye, pasta del tipu que señala’l nome, acompañaos d’acelgues y patates, condimentaos con mantequilla, y quesu al gustu en platín aparte. Una bomba calórica y sorprendente, pues les acelgues dan-y un gustu diferente a la mayoría de pastes.

A esti primer siguió-y un stracotto de cinghiale con polenta, esto ye, estofáu de xabalí con polenta -esa especie de pure a base de farina de maíz y qu’a mín préstame muncho- que taba verdaderamente esceicional y al qu’acompañó un vinu tintu de la casa que nun taba nada mal. Namái quedaba’l postre, que güei yera un tiramisú caseru de los qu’únicamente s’atopen en llugares d’esta mena. 

Quedaba piesllar la pitanza, y ello fue con un café y, ye lo qu’hai, una grappa barricatta, esto ye, aneya, conmeniente pa una bona dixestión.  

Raúl Suevos

A 24 díes vencíos de septiembre de 2025

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