Cuando
vivía en Florencia avezaba los sábados a media mañana a mercar na piazza
Repubblica l’únicu diariu que llegaba d’España, naquellos tiempos la prensa
dixital aínda taba en mantielles. Dempués solía sentame na terraza d’un de los
más clásicos establecimientos de la ciudá, Le Giubbe rosse, a tomar un café
espresu, que naquel entoncenes acompañaben con una mínima pieza de chocolate ensin
zúcre. Una delicia mientes entamaba la llectura.
Allí
descubrí lo qu’había detrás d’aquel nome, Los camises coloraes, el llamatu que,
pol humildosu uniforme del que se dotaron, identificaba a los voluntarios de
toa Italia qu’acompañaron al insuperable Giuseppe Garibaldi demientres les
épiques xornaes del Risorximientu italianu, o lo que ye lo mesmo, les guerres
de lliberación y xunificación d’Italia.
Vien
esto a cuentu de que’l Milán de los sábados, anguaño, ye fadíu, pues a les
mases de turistes xunense los propios italianos, que tamién tienen drechu, y,
como los foriatos, engárriense pel so metru cuadráu per tol centru la ciudá,
col resultáu de facer desagradable lo qu’ayeri yera un contentu.
Fo’l
muséu del Risorximientu la gran solución, y a la vegada’l gran disfrute del descubrimiento,
pues atópase en plenu centru, y, como güei la historia tien pocos adictos, malapenes
tien visitantes, lo que te permite dir adulces y esfrutar de ca estancia.
Guarda
tesoros increyíbles como los orniamentos de Napoleón Bonaparte na so coronación
como rei d’Italia, una coleición de pintures de batalles que a bon seguro que’l
nuesu espertu Ferrer Dalmau yá tien visitao; tamién el ponchu y sombreru del
inmortal Garibaldi, asina como exemplares de les citaes giubbe rosse, ensin dexar
de llau estremaes amueses d’armamentu de la dómina, too ello colos suficientes
paneles esplicativos pa que’l neófitu nun se sienta perdíu.
D’ellí
colamos, per casi enllenes de xente, haza los Navigli, una zona de vieyos
canales, onde los austríacos intentaron montar una llínea de defensa con
ocasión de la batalla de Magenta, en 1859, na que’l xeneral Mac Mahon, futuru
presidente de la Republica francesa, fo figura destacada, y qu’anguaño ta camudada
na área d’espardimientu más importante de Milán, con tantu de terraces,
osteriés y trattories.
Nós
vamos parar na Osteria Ovino, de especialidaes abruzzeses, onde unos paccheri
con ragú de pulpu al pomodoro con stracciatella de búfala, regaos con un
chianti clásicu de Badia Pasignano sirven pa piesllar una mañana que, en contra
de les previsiones, va pasar ensin cayer gota.
Raúl
Suevos
A 13 de
mayo de 2023
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