El merenderu ye una vieya tradición asturiana de la que van
quedando ca vegada menos exemplares, especialmente na so versión urbana.
Recuerdo con ciñu en Xixón el que esistía nel altu de Santa Olaya, ente’l
barriu de la Calzada y el Natahoyo, al que diba colos mio pás; tamién cuando llevaba a los mio fios al que
s’allugaba xunto al riu Piles no qu’anguaño ye la gran rotonda que reparte’l
tráficu nesa zona. Pero anguaño fai falta coche pa dir a un merenderu, con una
esceición.
A la entrada de la Guía, camín de Somió, entá aguanta una
vieye casa de comíes, Casa Arturo, col so gran merenderu de meses y bancos de
cementu na so parte posterior. Quiero pensar que caltien el vezu secular de
permitir l’accesu con comida y la obligatoriedá de comprar les bébores, anque
nun creyo qu’anguaño la xente faiga muncho usu de lo primero. La so carta cenciella
y tradicional caltien el tastu y el atractivo que siempres tuvieron estos
establecimientos.
Nós acudimos al reclamu d’una receta poco conocida, la
ventresca al fornu; y na fase d’aproximación, mientres el paséu pola zona del
Bibio, la mio tiesta díbase caleciendo cola cantinela del mio fiu lleéndome les
males apreciaciones que tenía nesi inventu malignu que se llama Trip Advisor.
Según él díbamos a una encerrona total, anque la ventresca yá taba reservada
vía teléfonica y yo nun taba dispuestu a arrenunciar.
Una vegada ellí, comprobamos que la Casa cuenta con varios
ambientes, la entrada tipu chigre, au tamién se puede comer, más allá un comedor
modernu y zarráu, al que sigue, yá nel esterior, una zona de terraces cubiertes
con mobiliariu modernu, y, finalmente, un merenderu amplísimu con meses de
cementu y hasta zona de tobogán pa que xuegue la reciella. Una delicia de
merenderu.
El pedíu y serviciu ye como siempres, a cargu del cliente na
barra, onde hai que facer cola, como siempres, reitero, u ye posible que
s’atope l’orixe de les males calificaciones d’algunos, pocu avezaos a esti tipu
de costumes antigües; y depués de esa espera llega’l momentu de los camareros
de la barra, atareadísimos y magar ello atentísimos, hasta’l puntu d’aconseyanos
recortar el pedíu teniendo en cuenta’l númberu de comensales y el tamañu de los
platos. Tamién mos marquen tiempos pa tornar dende la mesa a recoyer nel
momentu afayadizu la buscada ventresca.
Dempués, pa baxar la cena, un paséu agradable, Piles abaxo, col Molinón y la Feria faciendo de xendarmes, conduznos al Muru, que mos recibe con una borrina densa y típica del branu que me río yo de les londinenses. Ye lo qu’hai.
Raúl Suevos
En Xixón a 11 díes vencíos d’agostu
de 2022
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