Ye la Toscana una de las rexones más conocíes d’Italia, con
Florencia como faru históricu y mundial de tolo que representa,
fondamentalmente’l Renacimientu. A ella siguen-y en fama, Siena, Pisa, o la
pequeña Carrara, por aquello de los mármoles, ente ellos el que sirvió de base
pa que Miguel Ángel esculpiera’l David. Pero Toscana tien munchos más elementos
pa reviciu y delicia del mundiu; un d’ellos ye la Maremma, una comarca costiera,
que pel sur algama’l Lazio, con una tradición ganadera milenaria, coles so
vaques de raza chianina –cuernos llargos y capa ente gris y blanca- y los non
menos penomaos vaqueros a caballu, los bútteri.
El asuntu bovín acabaría ehí, ensin más, si nun fuera porque ye
cola so carne que se produz la pernomada bistecca fiorentina, troféu máximu de
la gastronomía toscana y, pente medies el turismu, conocía y apreciada nel
mundiu enteru. Una fama que fai que seya pocu menos qu’imposible atender a la
demanda cola producción de la Maremma. Ye lo qu’hai.
La bistecca ye casi’l doble de gruesa que’l chuletón
tradicional de nueso, y el trucu pa la so preparación consiste en sometela a la
brasa, non yá peles dos cares, sinon tamién polo que sería’l cantu au aínda
tien de caltener el güesu. Too un arte si s’axusta, como tien de ser, a les
dimensiones y pesu de la pieza.
Vien esto a cuentu porque el mío meirazu, que presume de ser
un esperto carnívoru, unvióme ayeri un semeya d’una carnicería, Da Lusia, en
Vimercate, tierra lombarda, onde s’esponíen dos
pieces de ternera asturiana –roxa de los valles supongo- pa iguar la
nomada bistecca, al ¨módicu¨ preciu de 50 €/kgr, que más allá de la calidá
induldable del productu, llenóme de contentu al comprobar que los nuesos
sufríos ganaderos, acosaos directamente pol llobu y l’osu, ya indirectamente
pola alministración, que d’un llau los abrasa alministrativamente y del otru
dexalos indefensos énte la competencia de la gran industria agroalimentaria, aínda
son a ampliar les sos riedes de distribución pa asina dar un respiru a les sos
pequeñes esplotaciones. Bien por ellos.
Asturies debe y puede pensar y actuar más allá de los típicos llugares comunes de los políticos, y debe facelo rápido, pues el tiempu apremia.
Raúl Suevos
A 15 díes vencíos de xunu de 2024
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