Tuesday, May 17, 2022

El Gamonéu, una alegoría d'Asturies

 

Ye’l quesu una de les grandes bayures culturales y gastronómiques d’Asturies. Nin siquier na arguyosa fromagerie francesa ye posible alcontrar una tala asgaya de quesos concentrada nuna rexón tan minúscula como Asturies; tampocu n’Italia. El Principáu yelo tamién nesti aspeutu, un paraísu natural.

A min gustenme casi toos, y anque’l Cabrales se lleva’l primao en cuantu a conocimientu esterior, ye obligao citar al Casín pola so potencia y antigüedá, ensin escaecer a una xoya como l’Afuegalpitu nes sos estremaes versiones. Podríemos enllenar esta tribuna rellacionando los diferentes quesos asturianos pero, na mio opinión, hai un que sobresal ente toos poles sos cualidaes organoléptiques; ye’l quesu Gamonéu, nes sos dos versiones, el del valle y el de los puertos. Una autentica esquisitez esti caberu que, con un blanquín de Cangues, podría tener inspirao a Gian Lorenzo Bernini pal so Extasis de Santa Teresa.

Ye’l Gamonéu de los puertos una rareza mundial, tan espectacular como lo ye la zona au se produz, la Montaña de Cuadonga. Aquelles altes mayaes que vieron correr a los moros tres la so derrota a manes de Pelayu. Los mesmos pacionales per onde anduviera’l marqués de Villaviciosa a la caza del rebecu enantes de llanzase a la conquista del Naranxo de Bulnes, l’Urriellu. Los peñascales y angostures qu’esconden les cueves au madura’l quesu y qu’anguaño formen parte d’un Parque Nacional que va camín d’acabar col Gamonéu de los puertos y que la so creación, primera n’España, fomentó don Pedro Pidal ensin saber que llegaría un tiempu nel que la so intuición diba suponer la muerte de la forma de vida d’aquellos que, posiblemente, elixeron Princeps a Pelayu nun conceyu abiertu.

Ye nesta forma de muérganu de decisión política, heriedu maraviosu de tiempos preteritos na que toos tienen voz y votu, na qu’aconceyaron la selmana cabera en Cangues d’Onís los pastores y productores de Gamonéu del puertu; un manxar que rique de a lo menos de dos lleches ensin pasteurizar de les tres que se producen n’estensivu nos pastos d’altura, ovín, caprín y bovín, y que depués va madurar nalguna de les cueves bodega de la redolada.

Del aconceyamientu salió la constatación de que la presión alministrativa del Parque, que pon toa mena de torgues al desendolcu normal de l’actividá; la imposibilidá de construyir o rehabilitar cabanes pa usu de pastores y productores; la práuticamente impune actividá del llobu, que va dir n’aumentu cola normativa nueva en rellación cola so proteición; y, finalmente, el desaniciu demográficu de la zona y de la propia Asturies, narcotizada tres más de cuarenta años de gobiernu ensin alternancia, apunten, como si d’un pelotón de fusilamientu se tratara, a la desapaición segura del Gamonéu del Puertu. Ye lo qu’hai.

Raúl Suevos

A 17 díes vencíos de mayu de 2022

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