Ye’l quesu una de les grandes bayures culturales y
gastronómiques d’Asturies. Nin siquier na arguyosa fromagerie francesa ye
posible alcontrar una tala asgaya de quesos concentrada nuna rexón tan
minúscula como Asturies; tampocu n’Italia. El Principáu yelo tamién nesti
aspeutu, un paraísu natural.
A min gustenme casi toos, y anque’l Cabrales se lleva’l
primao en cuantu a conocimientu esterior, ye obligao citar al Casín pola so potencia
y antigüedá, ensin escaecer a una xoya como l’Afuegalpitu nes sos estremaes
versiones. Podríemos enllenar esta tribuna rellacionando los diferentes quesos
asturianos pero, na mio opinión, hai un que sobresal ente toos poles sos
cualidaes organoléptiques; ye’l quesu Gamonéu, nes sos dos versiones, el del
valle y el de los puertos. Una autentica esquisitez esti caberu que, con un blanquín
de Cangues, podría tener inspirao a Gian Lorenzo Bernini pal so Extasis de
Santa Teresa.
Ye’l Gamonéu de los puertos una rareza mundial, tan
espectacular como lo ye la zona au se produz, la Montaña de Cuadonga. Aquelles
altes mayaes que vieron correr a los moros tres la so derrota a manes de Pelayu.
Los mesmos pacionales per onde anduviera’l marqués de Villaviciosa a la caza
del rebecu enantes de llanzase a la conquista del Naranxo de Bulnes, l’Urriellu.
Los peñascales y angostures qu’esconden les cueves au madura’l quesu y qu’anguaño
formen parte d’un Parque Nacional que va camín d’acabar col Gamonéu de los
puertos y que la so creación, primera n’España, fomentó don Pedro Pidal ensin
saber que llegaría un tiempu nel que la so intuición diba suponer la muerte de
la forma de vida d’aquellos que, posiblemente, elixeron Princeps a Pelayu nun
conceyu abiertu.
Ye nesta forma de muérganu de decisión política, heriedu
maraviosu de tiempos preteritos na que toos tienen voz y votu, na qu’aconceyaron
la selmana cabera en Cangues d’Onís los pastores y productores de Gamonéu del
puertu; un manxar que rique de a lo menos de dos lleches ensin pasteurizar de
les tres que se producen n’estensivu nos pastos d’altura, ovín, caprín y bovín,
y que depués va madurar nalguna de les cueves bodega de la redolada.
Del aconceyamientu salió la constatación de que la presión alministrativa
del Parque, que pon toa mena de torgues al desendolcu normal de l’actividá; la
imposibilidá de construyir o rehabilitar cabanes pa usu de pastores y
productores; la práuticamente impune actividá del llobu, que va dir n’aumentu
cola normativa nueva en rellación cola so proteición; y, finalmente, el
desaniciu demográficu de la zona y de la propia Asturies, narcotizada tres más
de cuarenta años de gobiernu ensin alternancia, apunten, como si d’un pelotón
de fusilamientu se tratara, a la desapaición segura del Gamonéu del Puertu. Ye
lo qu’hai.
Raúl Suevos
A 17 díes vencíos de mayu de 2022
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